fbpx

Temperamentul nu este destin.

temperamentul nu este destin“Asa sunt eu. Asa reactionez, asa ma comport. Take it or leave it.” Un mare neadevar. Nu asa esti tu. E doar o scuza care faciliteaza o situatie dificila in care este posibil sa te afli si nu vrei sa depui efort pentru a manevra altfel emotiile. Este mai usor sa te caracterizezi intr-un anume fel, decat sa inveti despre autocontrol. Fiecare dintre noi avem anumite particularitati, care ne diferentiaza unii de ceilalti. Nu toti oamenii reactioneaza la fel, nu toti au aceleasi ganduri, aceleasi opinii. Avem un trecut diferit, o copilarie unica si un alt drum care ne-a conturat pana in acest moment.

In acelasi timp, ne diferentiem de alte specii tocmai prin anumite caracteristici care sunt comune. Instincul conservator, sentimentul de frica, de mila etc. Empatia, in schimb, se construieste in timp. Sau poate fi ignorata pentru ca este mai simplu sa crezi si sa afirmi ca orizontul tau de perceptie este unul limitat. E ca si cum ai reactiona dupa un sablon. Ca si cum nu ai fi capabil sa simti altceva. Din pacate nu ai niste setari prestabilite si mintea ta ar trebui sa cunoasca acest lucru. Iar daca il cunoaste, sa il si accepte.

Sentimentul de libertate in reactie este necunoscut, iar asta ne face sa ne fie frica. De noi insine si de impactul pe care l-ar putea aveam in raport cu alte persoane. Ne-am simti vulnerabili, sensibili, predispusi sa gresim si poate neintelesi.

Obisnuinta ne guverneaza tipul de comportament. Aspectul familiar pe care il regasim in toate relatiile interumane ne ofera o senzatie de liniste si de calm. Libertatea in gandire si in actiune ne aduce nesiguranta.

Societatea isi doreste un anumit tip de individ. Un copil bun, un elev constiincios, un sot devotat, un tata iubitor si un pensionar inofensiv. Oameni cu spirit civic, siamezi, care nu ar putea periclita buna functionare a unei grupari sociale.

Exista un milion de motive care inhiba libertatea individuala a fiecaruia. O libertate care exista in noi si pe care refuzam sa o acceptam si sa ii permitem sa se manifeste. Mergi la nunta in haine sport, cu siguranta te vei simti afectat de privirea celorlati invitati. Prezinta-te la un interviu imbracat simplu si lejer, decizia angajatorului va fi influentata de aspectul tau fizic. Ignora-ti prietenii intr-o oarecare zi in care simti nevoia sa fii singur, iti vor reprosa ca nu iti pasa de ei.

Liber su cerul liber, dar constrans de prejudecati si lipsit de curaj. Asa esti! Asa sunt.

Distribuie:

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *