fbpx

Impactul emoțiilor în viața noastră

Emotiile sunt reactii afective care se manifesta automat prin declansarea unei activitati neuronale la nivel cerebral, provocata de stimuli interni sau externi. Acestea sunt caracterizate prin modificari fiziologice specifice: fluctuatii ale activitatii cardiace si accelerarea pulsului, accentuarea coloritului epidermic (inrosirea fetei), accelerarea respiratiei sau senzatia de sufocare, tremurat, activarea glandelor exocrine (transpiratie, plans).

Nucleul activitatii emotionale este amigdala (creierul reptilian), responsabila pentru interpretarea indiciilor exterioare: limbaj, ton, postura, zgomot, miros. Aceasta evalueaza factorii care ne pot influenta comportamentul si decide daca expunerea noastra este una nesemnificativa sau ne poate afecta. De exemplu, in situatia in care ne aflam pe o alee in drum spre casa si ne deplasam in intuneric, la auzul unui zgomot dintr-un tufis, amigdala se activeaza si analizeaza daca este doar vantul sau un pericol iminent. In timpul evaluarii, corpul nostru este supus unor modificari fiziologice care ne pun in alerta pana se incheie procesul de interpretare a stimulior senzoriali.

Exista multe clasificari ale emotiilor si consider ca cea mai des intalnita teorie este aceea ca ne confruntam cu emotii pozitive si emotii negative. Calitatea morala a omului, il ajuta sa delimiteze binele de rau si sa poata selecta constient elementele care il pot ghida in atingerea obiectivelor personale de-a lungul existentei.

Cei mai cunoscuti autori specializati in domeniul de studiu al psihologiei si neurostiintei, ne precizeaza cum putem controla emotiile negative si cum le putem integra in viata noastra fara a le suprima.

 1. Acceptarea.

Pentru a putea da nastere unei comparatii, e necesar sa avem cel putin doua repere pe care sa le punem in balanta si sa le interpretam. Cu cat extindem mai mult distanta dintre cei doi poli, cu atat satisfactia va fi mai mare in cazul manifestarii emotiilor pozitive. Concret, e necesar sa cunoastem si sa acceptam emotiile negative, pentru a ne bucura de cele pozitive.

 1. Eliminarea reactiilor instante.

Instinctul este o reactie automata, un reflex innascut cu trasaturi primare, animalice care ne-a asigurat evolutia ca specie in ceea ce priveste alimentatia, reproducerea sau apararea. In cazul conflictelor sau a situatiilor tensionate, putem alege sa ne indreptam atentia catre imaginea de ansamblu a contextului, si sa nu ne axam doar pe anumite particularitati. Putem alege cum sa raspundem, nu cum sa reactionam. In acelasi timp, nu as dori sa comparam instinctul cu intuitia care este o forma de cunoastere.

 1. Adoptarea unei gandiri pozitive.

Starea de bine, fericirea, activeaza in creierul nostru neurotransmitatorii responsabili cu declansarea acestei senzatii de euforie, care confera corpului nostru o buna dispozitie. Hormonii fericirii, serotonina, dopamina, oxitocina si endorfinele transmit creierului si intregului organism un echilbru perfect pentru crearea si dezvoltarea emotiilor pozitive. Pe aceasta baza, putem dezvolta armonios interactiuni placute si autentice.

 1. Activarea partii rationale, a autocontrolului.

Neurologii sustin ca emisfera stanga este responsabila de logica si ratiune, in timp ce emisfera dreapta este preocupata de partea emotionala, artisitica. Este neaparat ca cele doua emisfere sa se completeze reciproc. Autocontrolul este o abilitate care se dobandeste prin exercitiu. Acesta presupune dezvoltarea aptitudinilor de gestionare si prelucrare a emotiilor, fara a le ignora, reprima sau evita.

Exprimarea emotiilor ne influenteaza starea de sanatate, atitudinea, perceptia si comportamentul. Ele sunt parte importanta din viata noastra, acceptarea si gestionarea corecta a acestora pot conduce catre viata echilibrata pe care cu totii ne-o dorim.

Distribuie:

1 comment

 1. Alin Reply

  Adoptarea unei gandiri pozitive.
  Starea de bine, fericirea, activeaza in creierul nostru neurotransmitatorii responsabili cu declansarea acestei senzatii de euforie, care confera corpului nostru o buna dispozitie. Hormonii fericirii, serotonina, dopamina, oxitocina si endorfinele transmit creierului si intregului organism un echilbru perfect pentru crearea si dezvoltarea emotiilor pozitive. Pe aceasta baza, putem dezvolta armonios interactiuni placute si autentice

  Nu asa functioneaza!
  Gandirea pozitiva este o fuga. Pentru emotiile nu sunt ale mintii.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *