Mereu ne intoarcem la origini, nu neaparat la evenimentele vietii noastre personale, de la nastere si pana in prezent. Revenim inclusiv la originile stramosilor nostri, ne ghidam dupa un model comportamental pe care il preluam ereditar. Sistemul de valori al societatii iti stabileste clar itinerariul, scopul tau ca individ. Structura vietii tale sociale e ca un ritual in care tu trebuie sa ramai parte integranta.
Imi amintesc de o zi petrecuta acum multi ani. Eram copil, dar incepeam sa imi conturez conceptiile pe care le-am adoptat mai tarziu ca adult. Prezentam un foarte mare interes pentru psihanaliza si fenomenele socio-culturale, mai exact despicam firul in patru pentru aproape orice subiect. Eram la tara, intr-un colt uitat de lume: o casa construita din chirpici, o gradina mare integrata exact la intrarea in padure, o curte incapatoare, vita de vie, oameni simpli, parca lipsiti de griji si miros de salcami. Satul acela nu cunoscuse inca procesul de evolutie. In mediul acela, nu ma gandeam daca am parul aranjat si nu aveam o problema daca nu eram machiata, zambeam la fel de frumos. Asteptam sa vina seara pentru a putea privi stelele. Ma asezam in iarba proaspat cosita care ramanea peste noapte in caruta din ograda. Miros de iarba, racoare,noapte, licurici, greieri, cer si liber la imaginatie. Acolo am aflat despre Triunghiul bermudelor, acolo am vazut pentru prima data Carul mic si acolo am aflat povestea stelelor cazatoare. Acolo am plans constientizand ca in aceasta clipa, un copil se naste si un batran a plecat dintre noi. Acolo am inteles ca Universul este infinit. Tot acolo mi-am promis ca voi pastra intotdeauna frumosul in inima mea.
Ne confruntam cu doua realitati paralele diferite: viata de la sat si viata la oras. Ne dorim atat de mult sa ne dezvoltam capacitatile, sa ne depasim conditia, alergam incontinuu si ne e frica de liniste. Intre stimul si raspuns avem un moment in care suntem noi. De multe ori raspunsul nostru nu coincide cu acel stimul. Transmitem cu totul altceva, incercand ori sa ne autoinducem opinia, ori sa ii impresionam pe cei din jurul nostru. Data vitoare, aminteste-ti de prima reactie pe care ai avut-o, cea care nu s-a transformat inca in cuvinte si alege mai des sa fii tu!
Am vrut sa descoprim lumea, dar ne-am trezit captivi intr-o panza de paianjen mai puternica ca niciodata. Acum, citim articole motivationale, distribuim imagini cu oameni calatorind cu un rucsac in spate, meditam, facem yoga si incercam sa ne oprim cat de mult putem din alergat.
Intotdeauna ne vom invarti in jurul celor 3 coordonate temporale: trecut, prezent si viitor. Sacrificam prezentul pentru a da o sansa viitorului si trecutul a fost prezent candva… Think about it!…
2 comments